Vitamín E
Vitamín E , zvaný též Tokoferol , byl dříve nazýván vitaminem plodnosti .
Jedná se o vitamín, který je stejně jako vitaminy A, D a K rozpustný v tucích. Na rozdíl od vitamínů A a D se však hojněji vyskytuje v potravinách rostlinného původu a při vysokých dávkách s sebou nenese riziko toxicity.
Vědeckými pokusy na krysách bylo dokázáno, že nedostatek vitaminu E způsobuje neplodnost. Tento účinek u lidí však nebyl prokázán, přesto stále bývá nazýván vitamínem lásky.
Jeho účinek se zesiluje, když současně užíváme vitamin A, nebo konzumujeme potraviny, v nichž se vyskytuje.Teplota při vaření potravin vitamin E nenarušuje, je však velmi citlivý na denní světlo a rovněž na hluboké zmrazení.
Funkce vitamínu E
Vitamín E hraje důležitou úlohu v metabolismu.
Jeho nejdůležitější funkce jsou:
1.Chrání buňky proti stárnutí.
( To pravděpodobně svými antioxidačními účinky.)
2.Má ochranné protirakovinné účinky.
(Laboratorní zvířata, kterým je hojně aplikován vitamin E, jsou proti rakovinotvorným látkám odolnější než zvířata, kterým vitamin E podáván není.)
3.Podílí se na tvorbě reprodučních buněk (spermií a vajíček)
4.Zvyšuje oplodňovací schopnost semene.(Doporučuje se ženám náchylným k potratům.)
5.Napomáhá správné činnosti nervového systému a hypofýzy.(žlázy, která kontroluje veškerou hormonální produkci organismu)
6.Uchovává nejdůležitější mastné kyseliny.
Zdroje vitamínu E
Vitamín E se v přírodě, a zvláště v potravinách rostlinného původu, vyskytuje v hojném množství. Nejlepší zdroj vitaminu E představují obilné klíčky, rostlinné oleje, ořechy, másla, margaríny, ovesné vločky, vejce, játra, mléka, čerstvé zeleniny a v malém množství i ve všech ostatních potravinách.
Projevy nedostatku
Tím, že vitamín E je obsažen ve všech potravinách, málokdy dochází k jeho nedostatku v organismu. Nedostatek se projevuje jako vyčerpanost s poruchami prokrvení, růstu, vývoje a vede ke ztrátě tělesných tuků.
Projevy předávkování
Předávkování vede často k závratím,svalové slabosti, bolestem hlavy a známkám vyčerpání.
Denní potřeba
Ačkoli denní potřeba není doposud ustanovena, můžeme množství 20 mg/den k pokrytí potřeby u dětí i dospělých považovat za zcela dostatečné.